luni, 4 mai 2015

De ce eco?

Hai sa incepem cu o lista, nu neaparat cu cele mai importante motive, dar cu cele care-mi vin in minte acum.


1. Mananca ecologic, este mai bine pentru corpul tau, dar si pentru Pamant. Mantra ecologistilor poate fi: mananca mancare de sezon, cultivata local, ecologic. Mancare cultivata natural, fara pesticide, ierbicide si funcicide chimice, este mult mai sanatoasa, deoarece toate aceste chimicale folosite pentru plante, se transfera in corpurile animalelor (daca sunteti consumatori de carne) si mai apoi in corpul nostru, mancand legumele sau carnea respectiva. In plus se adauga si antibioticele, hormonii si alte medicamente sau chimicale cu care e tratat animalul care produce laptele sau de la care se foloseste carnea. Ecologic e modul in care erau hranite animalele si erau tratate culturile acum 100-200 de ani si e posibil in continuare, daca incurajam productia locala de produse ne-tratate chimic.


2. Ai grija ce produse cosmetice folosesti! In medie, corpul unei femei absoarbe 2kg de cosmetice, in cursul vietii. Dar nici barbatii nu sunt scutiti, normal. Pielea umana, cel mai mare organ de simt al corpului, absoarbe mai mult de 60% din produsul aplicat, fie el sapun, sampon, crema, machiaj, etc. Multe produse cosmetice sunt fabricate din produse petrochimice, deci de ce sa ne ungem cu derivati de petrol? Mai mult, produsele cosmetice din rafturile magazinelor au multi conservanti, coloranti, spumanti, parfumanti, total inutili in procesul de curatare, hidratare sau hranire al pielii.

3. Producerea obiectelor pe care le detii, consuma energie in procesul de fabricatie. Cu cat ai mai multe lucruri, cu atat s-a consumat mai multa energie ca sa fie facute. Ca sa reduci amprenta de carbon a ta sau a familiei tale, fie poti reduce cantitatea de produse cumparate (presupunem ca multe produse sunt cumparate pentru ca sunt la oferta, sunt cumparate "sa fie", ca au reclama, etc.) si poti alege produse din materie prima "verde", care e mult mai prietenuasa cu Pamantul. Unele produse specifica compozitia, aceasta ar trebui sa fie din lemn provenit dintr-o exploatare silvicola sustenabila (replantarea pomilor), bumbac organic, din materiale reciclabile, etc. Aceste alegeri pot ajuta mediul pe termen lung, lasand padurile ne-defrisate, salvand ecosistemele de viata salbatica, reducand gropilede gunoi si materiale ne-reciclabile.

4. Folosirea curentului implica producerea lui si de multe ori acest lucru se intampla prin poluare. Mai mult de jumatate din curentul produs in SUA este din arderea carbunelui, metoda care polueaza foarte mult. Si da, aerul circula, nu este numai problema lor. Inlocuirea becurilor clasice cu unele ecologice sau cu LED-uri, reduce cosumul si automat si productia. Curentul poate fi produs si in gospodaria proprie prin panouri solare sau energie eoliana, dar pana atunci e la indemana economisirea lui.

5. Metode de transport mai ecologice inseamna mai putina incalzire globala. De fiecare data cand alegi sa mergi pe jos, cu bicicleta sau sa alegi transportul in comun, reduci sau elimini total productia de dioxid de carbon, care apare in cazul in care folosesti masina proprie si mai ales pe cea cu aplimentare diesel. Pentru distante mai lungi, alegerea trenului, in locul avionului sau masinii proprii e o metoda mai ecologica si mai sanatoasa pentru noi toti.

6. Natura recicleaza tot, asa ar trebui sa facem si noi, oamenii.Totul se schimba in natura, nimic nu e static. Ne intristam cand vedem o pasare moarta in parc, dar ea ajunge hrana pentru insecte si micro-organisme, fertilizeaza solul si viata renaste, acolo unde noi am vazut absenta ei. Omul considera ca e stapanul Pamantului, al Universului si toate resursele ii sunt la indemana, sa le foloseasca la maxim. Totusi trebuie sa ne schimbam aceasta parere, pana nu e prea tarziu. Pentru noi (aerul respirat), pentru copiii nostri (care merita sa isi creasca familia in paduri, ape curate, sa se bucure si ei de natura, ca si noi) trebuie sa gandim in perspectiva si sa consumam responsabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu