marți, 12 mai 2015

Apa noastra, cea de toate zilele



Va recomand un video documentar facut pe situatia din SUA, dar atat de valabil si la noi, pentru ca ambalajele sunt facute la fel, sursele si marii producatori de apa sunt cam aceiasi.
http://www.filmedocumentare.com/escrocheria-secolului-apa-imbuteliata
De unde provine? In ce e ambalata? Cum ajunge la noi?
Oare chiar ne punem aceste intrebari cand mergem la magazin sa cumparam sticle de apa minerala sau plata, de 0.5l, 1,5l, 2l sau 5l? Poate avem norocul sa folosim la birou un dozator de apa cu acele sticle mari, refolosibile. Oricum, traim cu impresia ca apa de la robinet e contaminata cu milioane de germeni, metale grele, impuritati, bacetrii si e total nefolosibila.
Dar oare ce e in sticlele minune, usoare, transparente si imbietoare? Oare ce interese se ascund in spatele lor, in spatele sloganului: consumati cel putin 2l de apa pe zi? Nu contest ca e sanatos consumul de apa, dar de multe ori uitam ca la chiveta curge apa potabila, nu otrava. Se poate sa lucreze non-profit firmele care vand apa ambalata? Sau lucreaza pe profituri uriase, extragand apa din sol sau mai rau, doar filtrand apa din reteaua publica de apa si vanzand-o la preturi de sute de ori mai mari, amatorilor de apa "pura", "curata", "proaspata", "de izvor".
PET-urile si PETE-urile din ce sunt produse? Plasticul se stie ca e produs petrolier, ne-am pus vreo data problema ca nu cresc in copaci aceste sticle? Sau ne-am linistit la gandul ca le reciclam, ca REBU isi face datoria si le duce sortate, la fabricile minune, care le transforma peste noapte in pelete de plastic, care vor fi refolosite pentru alte PET-uri. Dar oare asa e?  E nevoie de energie sa transporti, sortezi, topesti, ambalezi si re-formezi sticlele de plastic. Nimic nu apare din senin, nici plasticul de la sticlele initiale si nici reciclarea lui nu se face fara consum de energie, fara sa afectam planeta, cumva, mult in cazul plasticului. Oare se foloseste doar plastic reciclat la noile PET-uri? Daca nu ma insel, proportia e de aproximativ 30%, la sticlele care contin plastic reciclat, totusi marea majoritate sunt turnate din plastic nou, din produse petroliere proaspat extrase, pentru asta. Si sa nu uitam, o sticla de plastic se descompune in aproximativ 1000 de ani...


Cel mai simplu este sa nu cumparam!
1. Pentru ca nu implica drumul la magazin sa cumparam (economie de timp)
2. Pentru ca nu consumam energie (benzina, motorina) sa ajungem la magazin sa cumparam
3. Nu caram produsul de la magazin la masina si apoi acasa, pe scari, pana la etajul X
4. Nu trebuie sa dam bani pe acel produs (automat platim sticla de plastic, transportul ei, reclama, eticheta, ambalarea, etc.)
5. Nu trebuie sa scapam de ambalaj, la gunoi sau la pubela de reciclare.

Pare logic, nu? Sa nu cumparam apa si sa bem ce? Pentru linistea noastra si probabil si pentru sanatatea noastra (datorita faptului ca tevile sunt vechi, ne-schimbate poate de primarie sau asociatia de locatari), apa de la robinet ar trebui filtrata. O varianta ar fi filtrele sub forma de cana sau cele montabile sub chiuveta. Cam 40% din apa ambalata este apa filtrata, nu apa de izvor, deci de ce sa platim mult pentru ceva ce vine la teava din casa? O cana filtranta cu filtru lunar costa vreo 20-30 de lei pe luna, sigur mai mult platim pe PET-uri. Gustul apei filtrate e foarte bun, ca si cel al apei ambalate, ca cel de izvor, in situatia in care e plimbata apa sute de km pana la destinatie, de la sursa.
In plus, PET-urile, fiind produse petroliere sunt termo-sensibile si elementele chimice din ele reactioneaza la caldura sau sub actiunea razelor soarelui. Stim sigur ca sticla de pe birou a fost pastrata in conditii optime, pana a ajuns in posesia noastra? Si nu, nu se simte gustul alterat al apei, daca a fost pastrata in soare pentru ceva timp.
Mult mai simplu, mult mai ieftin, mult mai eco, mult mai sanatos, totusi de ce marea majoritate cumparam PET-uri? Hai sa ne gandim ce pierdem si ce castigam, daca le facem jocul producatorilor.
Cumparam de dragul reclamei sau pentru ca ne temem de apa de la robinet? Sa citim, sa ne informam si sa alegem in cunostinta de cauza, cel mai bun si mai sigur pentru noi. Daca e si mai ieftin, cu atat mai bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu